400 g bezlepkovej múky (Schär Mix B)
1 ČL soli (kopcovitá lyžička)
½ ČL sódy bikarbóny
2 PL ľanových semienok
1 – 2 PL slnečnicových semienok
_ďalšie semienka podľa chuti
1 ČL octu
2 PL oleja
kvások:
1 ČL soli (kopcovitá lyžička)
½ ČL sódy bikarbóny
2 PL ľanových semienok
1 – 2 PL slnečnicových semienok
_ďalšie semienka podľa chuti
1 ČL octu
2 PL oleja
kvások:
21 g čerstvého droždia (½ kocky)
½ ČL cukru
3,5 dl vlažnej vody (až 4 dl podľa potreby)




postup:
Najprv si nachystáme kvások. Horúcou vodou si vyhrejeme hrnček, aby kvasniciam nebola zima. Vodu zriedime na vlažnú, pridáme cukor a kvasnice. Necháme na teplom mieste vykvasiť. Medzitým si nasucho zmiešame múku, semienka, soľ, sódu a poriadne to pomiešame. Pridáme vykysnuté droždie, cesto rozmiešame, podľa potreby prilejeme ešte vlažnú vodu. Množstvo vody je dôležité, pretože čím je cesto hutnejšie a suchšie, tým je chlieb po upečení tvrdší.
A bezlepkový chlieb vie byť hnusne tvrdý:)
Prilejeme ocot a opäť premiešame. Ocot zreaguje so sódou a chlieb je ľahší a vzdušnejší. Primiešame olej. Nikdy nepridávame ocot a olej naraz. Miesime dlho, čím dlhšie tým lepšie.
Očistíme kraje nádoby a cesto sústredíme do stredu misky. Zaprášime múkou a vytvarujeme chlieb. (pozor, múku nevmiesime do cesta, len posypeme). Ja používam formu srnčí chrbát. Formu nemusíme vymastiť. Cesto vo forme necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
Elektrickú rúru zohrejeme na 250 ˚C a pečieme 10 – 15 min. Znížime na 210 ˚C a pečieme dalších 10 – 15 min. Sledujeme sfarbenie do zlatohneda. Dokopy asi 30 min. pečenia
A hotovo:) Voňavý chlebík čaká na dobroty:)
½ ČL cukru
3,5 dl vlažnej vody (až 4 dl podľa potreby)




postup:
Najprv si nachystáme kvások. Horúcou vodou si vyhrejeme hrnček, aby kvasniciam nebola zima. Vodu zriedime na vlažnú, pridáme cukor a kvasnice. Necháme na teplom mieste vykvasiť. Medzitým si nasucho zmiešame múku, semienka, soľ, sódu a poriadne to pomiešame. Pridáme vykysnuté droždie, cesto rozmiešame, podľa potreby prilejeme ešte vlažnú vodu. Množstvo vody je dôležité, pretože čím je cesto hutnejšie a suchšie, tým je chlieb po upečení tvrdší.
A bezlepkový chlieb vie byť hnusne tvrdý:)
Prilejeme ocot a opäť premiešame. Ocot zreaguje so sódou a chlieb je ľahší a vzdušnejší. Primiešame olej. Nikdy nepridávame ocot a olej naraz. Miesime dlho, čím dlhšie tým lepšie.
Očistíme kraje nádoby a cesto sústredíme do stredu misky. Zaprášime múkou a vytvarujeme chlieb. (pozor, múku nevmiesime do cesta, len posypeme). Ja používam formu srnčí chrbát. Formu nemusíme vymastiť. Cesto vo forme necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
Elektrickú rúru zohrejeme na 250 ˚C a pečieme 10 – 15 min. Znížime na 210 ˚C a pečieme dalších 10 – 15 min. Sledujeme sfarbenie do zlatohneda. Dokopy asi 30 min. pečenia
A hotovo:) Voňavý chlebík čaká na dobroty:)
Zkusila jsem tento chleba a je výborný, moc děkuji za skvělé recepty a celý blog ;-))
OdpovedaťOdstrániťdakujem! tesim sa a dobru chut prajem:)))
Odstrániť