utorok 25. novembra 2014

Cukinový prívarok s klobásou



Keď sa začiatkom zimy ochladí (tak ako tomu tento rok vôbec nebolo:)), je to najlepšie ročné obdobie na organizovanie zabíjačky. Môj naj artikel je domáca klobáska! Myslím, že sa rada kamoší s pani cukinou, ktorá je omnoho chutnejšia v podobe prívarku, ako tekvica obyčajná. Tak, nech sa páči do tanca:)



suroviny:

cukina (pozor, nech nie je prestarnutá)
plnotučné kravské mlieko
kyslá smotana
bezlepkový ocot (Snico)
cibuľa
väčšia rajčina
bobkový list
olej
soľ
bezlepková vegeta
bezlepková múka na zahustenie (Mix B)

pečená domáca klobása
chlieb

postup:

Cukinu umyjeme, očistíme od prípadných neduhov, vydlabeme a nastrúhame aj so šupkou. Zvolila som hrubší struhák, aby mal prívarok štruktúru.

Na jemno nakrájanú cibuľu orestujeme na oleji, pridáme rajčinu nakrájanú na malé kocky, hrniec zakryjeme a krátko podusíme. Pridáme nastrúhanú cukinu, bobkové listy a restujeme, pokiaľ nám hmota nepustí šťavu. Stane sa, že cukina nemá dostatok vody v sebe, tak zmes trochu podlejeme vodou. Zakryjeme a dusíme, kým nezmäkkne. V šálke si rozmiešame múku s mliekom a zahustíme prívarok. Dochutíme, dosolíme a pridáme kyslú smotanu. Necháme prevrieť a hotovo. Podávame s pečenou klobáskou a chlebom. Dobrú chuť!


2 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Ahoj. Množstvo mlieka zvolíme podľa toho, aký hustý/riedký prívarok chceme mať. Múku si rozmiešame nap. v 2 dl mlieka, primiešame a postupne dolievame mlieko na požadovanú hustotu :-)

      Odstrániť