štvrtok 10. marca 2016

Cviklové slíže



Pepek námorník bol silný vďaka špenátu a nášho Ďura Jánošíka vykŕmila teta kuchárka v jedálni cviklovými slížami:)))) Aj vďaka cvikle mal silné a dobré srdce:)

suroviny:

2 stredné cvikly
balzamikový ocot/citrón
olivový olej

2 domáce vajcia
1 žĺtok
2 a 1/2 šálky bezlepkovej múky (Mix B)
2 ČL olivového oleja
soľ

tučný hrudkový tvaroh (nie z kelímku)
domáca slanina
figový balzamikový krém
červená cibuľa
mletá údená paprika
čerstvo mleté červené korenie

postup:

Príprava cestovín je trošku zdĺhavá, preto spravím vždy cesto do zásoby do mrazničky:)

Umytú cviklu každú samostatne vložíme do vrecka z alobalu. Pokvapkáme olivovým olejom, kvapkou balzamikového octu, štipku soli a alobal poriadne zakrútime. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút do mäkka.

Pečenú cviklu nastrúhame úplne na jemnú kašu. Zmiešame s vajíčkami, olejom, osolíme a postupne prisypávame múku. Musí nám vzniknúť cesto, ktoré sa nelepí na ruky.

Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme približne na 3 mm tenký plát. Pozdĺž nakrájame dlhé pásy, jemne ich pomúčime a poukladáme na seba. Krájame 4 mm široké slíže. Nakoniec ich prstami ľahko prehrabeme a nadhodíme aby neostali zlepené.

Vo veľkom hrnci si necháme zovrieť osolenú vodu a varíme pár minút do mäkka. Scedíme cez sito a krátko oblejeme studenou vodou, aby sa ďalej nevarili.

Slaninu a cibuľu nakrájame na tenké pásiky a spolu restujeme. Zalejeme pár kvapkami figového octu, posypeme paprikou a necháme prebublať.

Na teplé cestoviny nadrobíme tvaroh, posypeme slaninou s cibuľou a štipkou mletého korenia. Hotovo! Dobrú chuť:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára