utorok 19. decembra 2017

Vianočná večera



Medzi mojimi prvými receptami nájdete aj ,,našu klasickú rodinnú vianočnú večeru”.

Tento rok som si však išla pre inšpiráciu kúsok na juh a kúsok na sever. Kapra som vymenila za pražmu zo stredozemného mora a klasický zemiakový šalát za fínsky cviklový šalát. Pražma je chutná ryba s málo kostičkami a šalát je výtečnej kyslej chuti.

Fínsky cviklový šalát

zemiaky (uvarené v šupke a vychladené)
kyslá nakladaná cvikla
kyslé nakladané uhorky
mrkva (uvarená v jemne osolenej vode a vychladená)
červená cibuľa
majonéza
soľ
mleté korenie
šťava z nakladanej cvikly

Ryba: pečená pražma na citróne

pražma (na osobu 1 ks ryby)
soľ
čerstvý tymian
citrón v bio kvalite
olivový olej



postup:

Šalát:
  1. Nakrájame na kocky: zemiaky, cviklu, uhorky, mrkvu. Cibuľu nakrájame najemno a pridáme k zvyšnej zelenine.
  2. V miske rozmiešame majonézu so soľou a korením. Podľa chuti po lyžičkách pridávame šťavu z cvikle. Tento šalát je vďaka nakladanej zelenine omnoho kyslejší oproti klasickému majonézovému šalátu. 
  3. Majonézový dresing jemne vmiešame do zeleninovej zmesi a dáme oddýchnuť do chladničky.
Ryba:
  1. Umytú rybu z jednej aj druhej strany zasolíme, okoreníme. 
  2. Do brušnej dutiny vložíme na plátky nakrájaný citrón a tymian.
  3. Ryby poukladáme na plech poliaty olivovým olejom a pečieme približne 20 minút pri 190 °C. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára