streda 18. apríla 2018

Hustá polievka so šťaveľom a fazuľou



Šťavel alebo ľudovo šóška :-) Jedna z prvých jarných divých rastlín. Chrumká a príjemne kyslá. Jej kyslosť sa ešte znásobuje varením a s pár kvapkami citróna je z toho svieža bomba. A mali by ste vyskúšať napríklad prívarok alebo ho primixovať do halušiek.

suroviny: 

misa čerstvých listov šťaveľu2 konzervy (cca 400 g/1 ks) bielej fazule
šťava z ½ citróna
1 strúčik cesnaku
1 malá cibuľka
voda/zeleninový vývar (ak použijeme vývar, potom so soľou a korením opatrne, stačí jemne dochutiť)
olivový olej
maslo
soľ
korenie
mleté sušené čili
citrónový tymián

postup:
  1. Na olivovom oleji a kúsku masla orestujeme na jemno nakrájanú cibuľku a cesnak
  2. Pridáme čili a krátko orestujeme aby sa uvoľnili chute.
  3. Nasypeme umyté listy šťavelu a miešame pokým úplne spľasnú.
  4. Fazuľu z konzervy scedíme, prepláchneme a pridáme ku šťavelovej zmesi.
  5. Osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu a zalejeme vriacou vodou.
  6. Zakryjeme a varíme približne 30 minút.
  7. Približne 5 minút pred koncom nasekáme do polievky čerstvý tymián.
Bonus: 

Syrové placky s kukuričnou múkou:

  1. Do misky si nastrúhame parmezán, goudu, zasypeme múkou a štipkou čerstvo mletého korenia.
  2. Rúru zohrejeme na 200 °C a nastavíme gril.
  3. Na veľký plech dáme papier na pečenie a sypeme kôpky syrovej zmesi dostatočne ďaleko od seba. Na veľký plech som spravila približne 8 kôp.
  4. Plech vložíme skoro úplne hore a pečieme pár minút. Pozor! Nikam neodchádzajte, topí sa to ozaj rýchlo.
Ak nebudete mať chuť na syrové placky, dobre poslúži aj bezlepkový chlieb nakrájaný na kocky a opečený.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára