pondelok 18. februára 2013

Rajčinová polievka a rozmarínové žemle

Dlhé zimné večerné prechádzky nie sú ničím výnimočným ani u nás. Dážď, sneh a vietor nie sú žiadnou prekážkou aktívneho oddychu, pretože neexistuje zlé počasie, ale len zlé oblečenie:) A na zahriatie, po príchode domov, vyskúšajte výbornú hrejivú polievku
s voňavým pečivom.






Rajčinová polievka s morskými príšerami a rybou






suroviny:

4 veľké rajčiny
¼ šalotky (cibuľa)
1 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku

Rajčiny rozkrájame na štvrtiny, osolíme, okoreníme, zmiešame s nasekanou šalotkou
a cesnakom. Zmes poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme približne 50 minút pri 200 °C.

2 filety tresky bez kože
200 g morských príšer
1 PL masla
2 šalotky (cibuľa) – nakrájať na drobno
5 strúčikov cesnaku – nakrájať na drobno
1 ½ dl bieleho vína
šťava z ½ citróna
9 dl rybacieho vývaru (bezlepkový bujón)
2 bobkové listy
1 PL bezlepkovej múky
soľ
korenie



Na masle opražíme ½ nakrájaného cesnaku a ½ nakrájanej šalotky, osolíme, okoreníme
a pražíme kým zmäknú a spriesvitnejú. Zalejeme bielym vínom, citrónovou šťavou, pridáme umytú a nakrájanú rybu, umytú zmes morských príšer, bobkové listy, horúci rybací vývar, zakryjeme a varíme približne 10 minút do mäkka.
Vývar scedíme do hrnca a uvarenú masu, zbavenú bobkových listov, odložíme do misky.
Do hrnca na roztopené maslo dáme zvyšok cesnaku a šalotky a opäť pri nízkej teplote pražíme do mäkka. Posypeme múkou, zalejeme časťou zcedeného vývaru a poriadne rozmiešame, aby sme nemali hrudky múky. Pridáme upečené rajčiny a rozmixujeme ponorným mixérom. Precedíme cez jemné sitko a opäť vrátime na sporák,
avšak spolu s rybou a príšerami. Podľa potreby doriedime vývarom. Ochutíme soľou, korením a necháme prevrieť. Ozdobíme čerstvými rajčinami a petržlenovou vňaťou.


Rozmarínové žemle s čiernymi olivami




suroviny:

1 šálka bezlepkovej múky
½ šálky cícerovej múky
½ šálky mandľovej múky
2 KL prášku do pečiva
½ KL sódy bikarbóny
1 KL sušeného rozmarínu
soľ
čerstvo mleté korenie
2 vajcia
¼ šálky olivového oleja
½ šálky bieleho jogurtu (= 1 malý kelímok)
1 KL citrónovej šťavy
⅓ šálky nakrájaných čiernych olív

na ozdobu tekvicové jadierka alebo čierny sézam





Poriadne rozmiešame múky, prášok do pečiva, sódu, rozmarín, soľ, korenie. V miske rozmiešame vajcia, olej, jogurt, citrónovú šťavu a celé to prilejeme do suchej zmesy. Premiešame a pridáme nasekané olivy.
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Zmes dávkujeme do jemne vymasteného muffinového alebo iného plechu a pečieme približne 15 minút.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára