štvrtok 24. apríla 2014

Mrkvová so zázvorom a čiernym sézamom



Pod „vitamínom M“ sa ukrýva komplex vitamínov A, B, C, E, H, betakaroténu a kopec stopových prvkov. „Vitamín M“ ako mrkva vám zbystrí zrak, ochráni kožu, dodá energiu a zníži cholesterol. Dnešné heslo znie, „vitamín M“ do každej rodiny!



suroviny (cca 2 osoby):

5 ks mrkvy
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
0,5 l vriacej vody (a nejakú na doriedenie)
olej
maslo
soľ
farebné mleté korenie
½ ČL rímskeho kmínu
1 ČL kari korenie
nastrúhaný čerstvý zázvor (podľa chuti)
balzamikový ocot

čierny sézam
jarná cibuľka

postup:

Mrkvu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kolieska hrubé približne 0,5 mm.

Nachystáme si polievkový základ. Do oleja a masla nasypeme najemno nakrájanú šalotku. Na miernom ohni orestujeme do sklovita a pridáme nakrájaný cesnak. Pridáme 1 kopcovitú, čajovú lyžičku strúhaného zázvoru, kari, kmín, korenie a krátko orestujeme. Potom pridáme mrkvu, ktorú orestujeme približne 5 minút, osolíme a zalejeme vriacou vodou. Varíme 15 – 20 min. pokiaľ mrkva nezmäkne.

Odoberieme trochu uvarenej mrkvy bokom a zvyšok rozmixujeme na jemnú kašu. Dáme na sporák, rozriedime vodou na obľúbenú hustotu a necháme prevrieť. Vložíme naspäť odobratú mrkvu, pridáme 1 ČL zázvoru, a dochutíme soľou a zopár kvapkami balzamikového octu.

Podávame s nasekanou mladou cibuľkou a čiernym sézamom.

Dobrú chuť.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára