štvrtok 28. januára 2016

Nedeľný obed



Pripravila som polievku do sychravej nedele. Oplatí sa ísť predtým na prechádzku, už len preto, že vám bude lepšie chutiť. Je to jednoduchá polievka zo sezónnych surovín pripravená s malou zmenou: zeleninu nedusíme, ale pečieme. Tá zmena chutí stojí to za to.

A ako milovník cvikly, som ju použila v slaných lievancoch - ako prílohu k rybe. Svoju chuťovú funkciu zvládla na jednotku:)



Krémová polievka z pečenej zeleniny:

mrkva
petržlen
zeler
červená cibuľa
cesnak
olivový olej
celé čierne korenie
sušené čili/alebo čerstvé
soľ
vriaca voda/vývar
ryžový ocot

opečené tenké plátky mäsovej slaniny

Očistenú zeleninu nakrájame na menšie kúsky, aby rýchlejšie zmäkla. Okoreníme, osolíme, polejeme olejom a pečieme zakryté alobalom na 250 °C, približne 15 minút. Keď bude mäkká, odkryjeme a ďalších 15 minút trochu "pripečieme".



Upečenú zeleninu vložíme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a rozmixujeme v mixéri. Zmes vylejeme do hrnca, prípadne zriedime, dochutíme a krátko necháme prevrieť.

Cviklové lievance

2 menšie pečené cvikly (vychladnuté a nastrúhané na jemno)
1 domáce vajce
bezlepkovú múku
soľ
farmárske mlieko
štipku prášku do pečiva

rastlinný olej na vyprážanie

Rozšľaháme vajce s mliekom, pridávame múku kým cesto nebude príliš husté. Primiešame prášok do pečiva, soľ a nakoniec vmiešame cviklu. Na rozpálenej panvici s olejom tvarujeme menšou naberačkou lievance. Krátko pečieme z oboch strán.

Ryba

2 podkovy z kapra/alebo iná ryba
soľ
kúsok masla

Do hrnca nalejeme troška vody, vložíme parák na knedle a potrieme ho maslom. Keď voda zovrie, vložíme osolené podkovy. Približne 10 minút dusíme pod pokrievkou. Pozor, vyberať opatrne, ryba sa krásne drolí.

Dresing

šťava z citróna
olivový olej
hrubozrnná horčica

Dekorácia

valeriánka poľná (polníček)
granátové jablko



Na tanier položíme šalát, lievanec a rybu. Zalejeme zálievkou a zrniečkami z granátového jablka. Hotovo:)

2 komentáre:

  1. Vždy sa srdečne teším na nové články od teba. A milujem grilovanú zeleninku, dnešný nedeľný obedík bude na sto percent inšpirovaný tebou. Skvelé! Len tak ďalej s týmto blogom. Ver či never, už dosť dlhý čas sem chodím pre inšpiráciu a nikdy nesklameš. Teším sa! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jeej ďakujem ti veľmi pekne!! nesmierne potešilo :))

      Odstrániť