utorok 31. mája 2016

Bezlepkové dukátové buchtičky



Čo je to za čudná mena,
čaká nás zas kurzu zmena?
Tvar aj farbu to má známu,
pečie niekto finančnú drámu?

Ale kdeže... táto sladká odmena,
má len od meny požičané písmená,
Na dobré aj zlé detičky,
platia jedine... „dukátové buchtičky“!

suroviny:

500 g bezlepkovej múky (Mix B)
100 ml oleja
300 ml vlažného mlieka
3 PL cukru
1 domáce vajce
½ bal čerstvého droždia
½ ČL soli

krém:

500 ml sladkej plnotučnej šľahačky
100 g práškového cukru
3 väčšie žĺtky
1 ČL vanilkového extraktu
1 menší vanilkový lusk

postup:
  1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a nadrolíme kvasnice. Chvíľku počkáme, aby nadskočili.
  2. Z múky, vajca, oleja, kvásku a soli vypracujeme hladké cesto. Zakryté utierkou necháme kysnúť približne 45 minút.
  3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na približne 1,5 cm hrubý plát a malou okrúhlou formičkou vykrajujeme buchtičky. Poukadáme ich ma vymastený plech tesne vedľa seba. Maslovačkou dôkladne ponatierame každú buchtičku.
  4. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 25 minút. Každá rúra pečie inak, treba dávať pozor, aby sa príliš nevysušili.
  5. Medzitým si v hrnci zmiešame šľahačku, cukor, rozšľahané žĺtky, extrakt a vnútro vanilkového lusku (opatrne rozkrojíme napol a obrátenou stranou noža vytrieme semienka lusku do hrnca). Zmes za stáleho miešania pomaly hustne. Privedieme do varu a hneď stiahneme z ohňa.
  6. Buchtičky najlepšie chutia čerstvo upečené:) 
---------------------------------------------------------------------------------
Zo zvyšných bielkov môžeme spraviť napríklad kokosové pusinky :)

---------------------------------------------------------------------------------

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára