utorok 3. mája 2016

Zelená špargľová polievka



V budúcom živote budem špargľa
kričať - už ma zjedzte pre pána kráľa.
Nebudem tu večne rásť ako kvargľa,
zbierajte ma, aha koľko sa ma tu váľa.

Upiecť alebo uvariť – kukni i do gúgľa,
kto chce chutne jesť, ten nech neotáľa.
Tu je môj recept, aj s kúskom fígľa
každý páčik dostane rád „špargľo-kráľa“.



suroviny (4 - 6 osôb):

1 zväzok zelenej špargle
1 malá cibuľa
1 PL masla
1 ½ l vody
4 PL bezlepkovej múky (nap. Mix B)
1 ½ dl šľahačky
2 - 3 čerstvé žĺtky
plnotučné mlieko (približne, ak je nutné)
2 ČL soli
mleté biele korenie

postup:

Špargľu umyjeme a odkrojíme spodné tvrdé časti. Z vrchu odkrojíme približne 2 cm špičky a odložíme na bok. Zvyšok stoniek nakrájame na menšie kúsky. Vodu privedieme do varu, osolíme a vhodíme nakrájané stonky. Varíme približne 8 minút.

Medzitým si nakrájame cibuľku na malé kúsky a pomaly pražíme na masle vo väčšom hrnci.

Uvarenú špargľu povyberáme priamo na opraženú cibuľu, premiešame, zakryjeme a dusíme na miernom ohni pár minút. Pozor, vodu po špargli nevylejeme, budeme ju ešte potrebovať!

Špargľovú zelenú vodu opäť privedieme do varu a pridáme špičky špargle, ktoré sme si odložili. Povaríme ich 7 minút, potom povyberáme a schladíme ľadovou vodou alebo ľadom a odložíme na bok.

Podusenú špargľu s cibuľou posypeme múkou, poriadne premiešame, odstavíme z ohňa a pomaly za stáleho miešania prilievame zelenú vodu. Miešame poriadne, aby nám neostali hrudky múky. Vrátime späť na oheň a pod pokrievkou varíme približne 25 minút.

Uvarenú polievku rozmixujeme v mixéri a vrátime do hrnca. Ak je príliš hustá, zriedime ju mliekom.

V malom hrnčeku si zohrejeme šľahačku (ale nie do bodu varu!), rozšľaháme v nej žĺtky, prilejeme za naberačku rozmixovanej polievky a poriadne metličkou premiešame. Zmes potom za stáleho miešania prilievame do zvyšku polievky. Dochutíme korením a ak je nutné, dosolíme.

Podávame horúce a na vrch poukladáme uvarené špičky špargle.

Ja som si do polievky dala ešte pár kvapiek ryžového octu. Dobrú chuť:)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára