streda 24. októbra 2012

Čokoládové muffiny s nádychom jesene

Ďakujem za chutný príspevok od kamarátky Lubky M. z Prahy :)
Je neceliatik a o to viac si to vážim!


Muffin, malý koláčik pochádzajúci z Anglicka, v skutočnosti nemá nič spoločné s jeseňou.
No tento môj konkrétny áno. Ľudí, s autoimunitným ochorením celiakia, nie je v dnešnej dobe málo. No nakúpiť si adekvátne potraviny v 21. storočí, v sobotu a vo veľkom meste, je málinko obtiažnejšie, než si kúpiť letenku na Mars! A tak túlaním sa uličkami, v nežne mrazivom jesennom počasí, nadobudli moje muffiny nádych jesene. O to s väčšou láskou som ich piekla.
Pretože čo nevzniká jednoducho, to je nám vzácnejšie!

suroviny:

1,5 hrnčeka Jizerky
1 hrnček ryžovej múky
2 vajíčka
250 ml bieleho jogurtu
1/2 hrnčeka oleja
1 hrnček kryštálového cukru
1 prášok do pečiva
kakao – podľa chuti
džem alebo nutela – podľa chuti







postup:

Spracovanie cesta je tak jednoduché, že ho môžem zhrnúť do jednej vety: všetko spolu zmiešame. Na pečenie muffiniek použijeme buď silikónové formy alebo papierové košíčky, ktoré poukladáme do špeciálneho plechu. Aby neboli muffiny úplne suché, môžeme ich naplniť džemom alebo nutelou – komu čo chutí. Košíčky naplníme do 2/3 cestom, šplechneme kúsok džemu alebo nutely a doplníme cestom až po okraj. Plech alebo silikónové košíky vložíme do rúry, vyhriatej na 180˚C a pečieme zhruba 25 minút – záleží od veľkosti košíkov (na mini košíčky mi stačilo 25 minút, väčšie silikónové košíky som ešte 10 minút dopekala).



Kávička, knižka, pohodlné kreslo a padajúce listy zo stromov za oknami ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára