pondelok 8. októbra 2012

Hustá polievka z Hokkaido

Úprimne, jedlá z tekvice bola moja jedálenská trauma z detstva. Ešte že som trochu podrástla, zmenili sa mi chute, nároky na jedlo a zisťujem, že z tekvice sa dá pripraviť čokoľvek. Stačí si len vybrať ten správny druh. Na polievku z hokkaido som sa odhodlávala dlho. Vybrať správne dozretý kus vhodný na pečenie chce trochu cvik...



suroviny (pre 2 osoby):


500 g tekvice hokkaido
2 PL olivového oleja
1 PL masla
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
chilli papričky (čerstvé alebo sušené)
500 ml zeleninového vývaru (bezlepkový bujón)
2 PL kyslej smotany  (originál sa má použiť crème fraîche)
na ozdobu a dochutenie soľ a mleté čierne korenie

Hokkaido polievka - suroviny

postup:

  1. Tekvicu ošúpeme, vydlabeme a nakrájame na väčšie kocky. Polejeme lyžicou olivového oleja a pečieme cca. 25 minút do mäkka na 190 ˚C.
  2. Pripravíme vývar z bujónu, jednu kocku rozpustíme v horúcej vode. 
  3. Počas pečenia nakrájame nadrobno cibuľu, cesnak a chilli.
  4. V dostatočne veľkom hrnci roztopíme maslo a olivový olej, pridáme cibuľu, chilli papričky a spolu s cesnakom dusíme na miernom ohni približne 15 minút.
  5. Hrniec odstavíme zo sporáku, upečenú tekvicu pridáme na cibuľu, zalejeme vývarom, pridáme smotanu a rozmiešame ponorným mixérom. Odporúčam pridávať vývar postupne, aby sa podľa chuti dala regulovať hustota polievky.
  6. Rozmixovanú polievku pomaly privedieme do varu, dochutíme soľou a mletým korením.

Ak si ju naservírujete na biely tanier, máte zrazu na stole svietivé a chutné slniečko :)

Hokkaido polievka


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára