pondelok 10. októbra 2016

Fazuľová s mrkvovými knedličkami



Naša mať, zasadila vňať,
radšej mala dať ten starý agát sťať,
ale hnilý zať, radšej išiel spať.

Mať zaraz dožula a sadila sťa vrtuľa,
v riadkoch cibuľa, vedľa bobuľa
a miesto agátu, gigantická fazuľa.
(copyright: M. G.)





suroviny:

veľká šálka čerstvej strakatej veľkej fazule (umyť)
3 mrkvy (očistenú mrkvu rozkrojiť na pol, nekrájať aby sa ľahšie vyberala)
1 petržlen (očistiť a nakrájať na kocky)
malý kaleráb (očistiť a nakrájať na kocky)
kus mäsitých údených rebier (umyť)
½ nožičky domácej klobásy (nakrájať na kocky)
soľ
bravčovú masť
strednú bielu cibuľu
1 strúčik cesnaku
bobkový list
nové korenie
čierne korenie
sušené drvené čili

knedličky:

bezlepková múka (mix B)
1 vajce
muškátový oriešok

kyslá smotana
petržlenová vňať

postup:
  1. Na masti opražíme na jemno nasekanú cibuľu s cesnakom a štipkou čili. Prisypeme klobásu a krátko orestujeme pokým pustí šťavu a rozvonia sa.
  2. Pridáme zeleninu a orestujem kým trošku mrkva pustí farbu.
  3. K zmesi pridáme fazuľu, rebrá, soľ, korenie, bobkový list a zalejeme vriacou vodou aby bola zmes pod vodou.
  4. Privedieme do varu, znížime oheň a pomaly varíme približne hodinu a pol.
  5. Keď je zelenina mäkká vyberieme mrkvu, schladíme a nastrúhame na jemno. Vajce rozšľaháme s múkou do nie príliš hutnej zmesi. Pridáme nastrúhanú mrkvu, štipku soli, štipku muškátového oriešku a poriadne zmiešame.
  6. Ak sa mäso ľahko odlupuje od kosti, povyberáme rebrá a mäso ak odpadlo :). Nasekáme ho na menšie kúsky a vrátime do hrnca.
  7. Pomocou dvoch lyžíc tvarujeme z mrkvového cesta halušky a hádžeme do vriacej polievky. Počkáme približne 5 minút kým vyplávajú na povrch a hotovo.
  8. Podávame s lyžicou kyslej smotany a petržlenovou vňaťou.

1 komentár: