utorok 18. októbra 2016

Pizza s ančovičkami a brokolicou



Volala mi Alica,
že ich príde štvorica
sama Alica, Ľubica, Zlatica
a samozrejme nesmie chýbať Danica.

Tie ženy nevedia kde je hranica,
pol tretej ráno a v rádiu Ďurica.
Po rádiu vyletela panvica,
tu platí moja hudobná smernica.

Piecť či variť? Ťažká rovnica.
Špica, v chladničke len brokolica.
Rozšírila sa mi zrenica,
nepriateľ je len pšenica.

A Kým príde vo štvorici víchrica,
s akútnym stavom "opica",
padne veľmi vhod,
chrumkavý a bezlepkový, pizzový chod.
(copyright: M. G.)


suroviny:

500 g bezlepkovej múky, izbovej teploty (ja používam Mix B)
cca 300 ml teplej vody (prilievame postupne, každá múka potrebuje iné množstvo vody)
štipka cukru
½ kocky čerstvých kvasníc
soľ

rajčinová zmes:

2x 400g plechovky celých rajčín vo vlastnej šťave
väčší strúčik cesnaku
olivový olej
čerstvá bazalka (alebo mrazená)
soľ

ančovičky nakladané v oleji (my sme mali domáce z Chorvátska)
menšiu hlavičku brokolice
čierne olivy
sušené oregano

postup:

  1. V 1 a pol deci vody roztopíme štipku cukru, pridáme nadrolené kvasnice a chvíľku počkáme kým kvasnice nadskočia.
  2. V mise si premiešame múku so soľou, pridáme kvasnice a postupne dolejeme zvyšok vody.
  3. Vymiešame kompaktné cesto, no nie príliš suché a ani lepiace na ruky. 
  4. Prenesieme ho na veľký plytký plech s papierom na pečenie a vytvarujeme rukami ovál. 
  5. Vložíme do rúry vyhriatej na 30 - 40° C a necháme približne 45 minút kysnúť.
  6. Medzitým si brokolicu nalámeme na drobné ružičky a v osolenej vode ich uvaríme do mäkka, scedíme.
  7. Vo väčšej mise rozpučíme rajčiny (ja používam ruku, ostanú tam väčšie kúsky rajčín:)), pridáme 4 PL oleja, rozpučený strúčik cesnaku, nasekanú bazalku a štipku soli.
  8. Ančovičky natrháme na menšie kúsky a scedíme olivy ak sú v náleve. Musíme si všetko dopredu nachystať, aby sme to šup šup nahádzali na nakysnuté cesto:)
  9. Vyberieme plech s cestom a teplotu rúry zvýšime na 200°C. Natrieme rajčinovú zmes, posypeme brokolicou, ančovičkami, olivami a oreganom. 
  10. Pečieme približne 30 minút v závislosti od rúry, aby sa pizza príliš nevysušila.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára