streda 29. augusta 2018

Bezlepková plnená paprika



Plnená paprika je vyspelejšia sestra už aj tak skvelého Leča. Bezlepkového. Papriku sa oplatí variť v lete, kedy má spolu s rajčinami najvýraznejšiu vôňu a plnú silu. Počas horúcich dní sa takáto paprika dá zjesť aj na studeno a príjemne ochladí organizmus.

ps: Rajčinovej omáčky je vždy málo! Odporúčam jej vyrobiť aspoň o liter viac :D

suroviny:

500 g mletého bravčového mäsa (pliecko)
2 strúčiky cesnaku
1 domáce vajce
1 PL mletej červenej papriky (podľa chuti)
mletý kmín
soľ
štipka kryštálového cukru
čerstvé mleté korenie
350g guľatej ryže
1 biela cibuľa

2 litre rajčinovej šťavy (vyrobená z čerstvých rajčín alebo domáci pretlak)
čerstvé papriky

postup:
  1. Na jemno nakrájanú cibuľu opečieme do mäkka a pridáme vodou prepláchnutú ryžu. Zalejeme vodou, približne 1 cm nad ryžou a pod pokrievkou varíme do polomäkka.
  2. Hotový pretlak vylejeme do veľkého hrnca, pridáme štipku cukru, soli a pomaly privedieme do varu.
  3. Papriky umyjeme, odrežeme vrch, opatrne vyrežeme žily a vyklepeme semiačka von.
  4. Vo veľkej mise poriadne premiešame mäso, rozpučený cesnak, vajce, mletú papriku, kmín a soľ. Nakoniec vmiešame vychladnutú ryžu.
  5. Takto nachystanú zmes napcháme do paprík a z toho čo nám zvýši, spravíme gule. 
  6. Papriky jemne poprepichujeme po obvode vidličkou a opatrne vkladáme do vriacej rajčinovej omáčky. Nakoniec vložíme aj gule. 
  7. Jednu guľu zámerne rozdrolím aby sa rozvarila a jemne zahustila omáčku.
  8. Varíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 1 hodinu a 15 minút.
  9. Po dovarení, papriky a gule vyberieme von z omáčky, aby sa ďalej nevarili v horúcej omáčke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára