piatok 5. októbra 2018

Figový bezlepkový tart



Vždy keď sme na dovolenke niekde, kde vo veľkom rastú figy, tak sa prejedám :-)
Je super, že aj u nás sa im celkom darí. Tieto v koláči sú od mojich rodičov. Ale ak sa poponáhľate, ešte sa dajú kúpiť aj na trhoch alebo natrhať u niekoho v záhrade.

suroviny:

cesto:
50 g kryštálového cukru
1 žĺtok
50 ml sladkej šľahačky
170 g bezlepkovej múky (Mix C - Mix Pâtisserie)
soľ
100 g masla (izbová teplota)

náplň:
500 g mascarpone
4 PL domáceho medu (lesný)
dozreté figy (nakrájať na tenšie krúžky)

postup:
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Rozmixujeme maslo, cukor, šľahačku, žĺtok, soľ a pomaly prisypávame múku. Mixujeme pokým nám vznikne kompaktné cesto.
  3. Okrúhlu formu (s priemerom max. 26 cm a nízkymi stenami) vystelieme papierom na pečenie.
  4. Cesto rozvaľkáme (prípadne dotlačíme prstami) tak, aby bolo rovnomerne rozložené a bolo aj po obvode do výšky formy. 
  5. Na vrch položíme papier na pečenie, nasypeme sušenú fazuľu (šošovicu, ryžu) aby sme zaťažili cesto a dáme piecť na 10 minút.
  6. Medzitým si na miernom ohni v hrnci zjemníme mascarpone s medom. Nevaríme, len miešame do momentu pokiaľ z toho bude redšia masa vhodná na liatie.
  7. Cesto vyberieme z rúry a teplotu znížime na 160 °C. 
  8. Odstránime papier s fazuľkami.
  9. Na dno poukladáme zopár krúžkov nakrájaných fíg, zalejeme mascarpone zmesou a na vrch poukladáme zvyšné figy.
  10. Pečieme 30 minút, pokým sa okraje a povrch začnú sfarbovať do zlata.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára