štvrtok 25. októbra 2018

Bezlepkové crumble



Ak sa vám v domácnosti vyskytuje zvyšná broskyňa, marhuľa, (dramatické ticho), nedajbože slivka, je vašou občianskou povinnosťou zachrániť toto „čoskoro-expirujúce“ ovocie pred istou záhubou. Nasledujúci pokrm je vhodný ako nedeľný poobedný dezert, desiata do práce alebo aj ako sladučké raňajky. Pridajte biely jogurt alebo vanilkovú zmrzlinu a zhrešenie, kvôli ktorému budete musieť nasledujúci týždeň zdvojnásobiť vaše bežecké objemy, je na svete.

suroviny:

slivky, marhule, jablká, hrušky, broskyne... akékoľvek sezónne ovocie, množstvo nakrájaného tak do pol plechu
50 g hnedého cukru
1 ČL mletej škorice

mrvenka:
175 g bezlepkovej múky vhodnej na koláče
50 g pohánkových vločiek
hrsť nasekaných orechov (ľubovoľných)
125 g masla (izbovej teploty)
75 g hnedého cukru

plech alebo keramická zapekacia misa, priemer max 30 cm.

postup:
  1. Rúru zohrejeme na 200°C. 
  2. Nakrájané ovocie si zmiešame s cukrom, škoricou a v hrnci na miernom ohni podusíme približne 5 minút. Ak máme príliš suché ovocie, prilejeme 5 PL vlažnej vody, aby sme mali aj šťavu.
  3. Hotové ovocie vylejeme na plech a položíme na bok.
  4. Pripravíme si mrvenku. Rozmiešame múku, vločky, orechy, cukor so zmäknutým maslom.
  5. Cesto rozdrolíme rovnomerne na ovocie a dáme do rúry.
  6. Pečieme 25 – 30 minút, pokým sa cesto nezačne sfarbovať do zlata.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára