pondelok 19. novembra 2018

Talianskom bezlepkovo



Poznáte to, celiatik v cudzej krajine. Ťažko sa dohovoriť, ešte ťažšie vysvetliť, že človek môže jesť len bezlepkové jedlo.

A tu, v neďalekom Taliansku to ani taký veľký problém nie je. Ak človek nelipne len na pizzi, je čo veru objavovať.



Krajina s jazerami olivového oleja, kde na každom rohu zakopnete o farmu s domácimi syrmi. Kde aj tá posledná dedina má zaprdené potraviny s čapovaným frizzante a váženou gorgonzolou. Kde hneď vedľa potravín je malý tajomný zelovoc bez plastových sáčkov. Kde sa zrazu na malom námestí v dedine zjaví čarovná pojazdná predajňa čerstvých rýb.

A kde si na prechádzke môžete kedykoľvek odtrhnúť čerstvú figu zo stromu.

Variť, ochutnávať a objavovať nové jedlá na cestách ma baví. Byť celiatikom môže byť niekedy aj výhoda.

Prvé raňajky boli v kempe kúsok od Terstu, s vysokými borovicami a s výhľadom na more. Na cestách je moja “kuchyňa” naskladaná v pevnej krabici a je vždy poruke. Obsahuje plynovú bombu, plechové šálky a taniere, kovový príbor, drevennú dosku na krájanie, moka, ešus, zápalky, poriadny švajčiarsky nôž a ďalšie potrebné drobnosti.

V malých fľaškách mám soľ, čerstvé mleté korenie, škoricu (teplá kaša s ovocím a škoricou je ráno najlepšia), med a olivový olej.





V minulosti sa mi osvedčilo zavariť pár fľašiek s mäsom ako železnú rezervu na cestu. Mäso stačí potom už len prihriať, dochutiť, podávať s chlebom a zeleninou. Tento rok som zavarila horné morčacie stehná. Po uvarení sú jemnejšie a ľahko stráviteľné v teplom počasí.

Zavárané mäso

Kilo mäsa vyšlo zhruba na 4 fľaše s obsahom 0,5 l.

Čerstvé mäso nakrájame na slíže/kocky, zasolíme a naukadáme do fľaše. Od vrchu necháte miesto zhruba 1 – 1,5 cm a dolejeme vodou (cca 0,5 dcl). Viac netreba, mäso pustí vlastnú šťavu.

Fľaše poriadne uzavrieme, poukladáme do hrnca, zalejeme vodou aby hladina siahala do polovice fľaše a zakryjete pokrievkou. Od bodu varu varíme na miernom ohni približne 2 hodiny.

Uvarené fľaše vyberieme, obrátime (dole viečkom) a necháme vychladnúť. Ak by ste mali počas cesty veľmi horúce počasie, odporúčam použiť autochladničku.

Špenát s cesnakom a citrónom

Veľkú misu špenátu (alebo mangoldu, čakanka listová) umyjeme a vložíme do vriacej vody. Varíme približne 5 minút. Medzitým vyžmýkame 1 citrón, prilejeme 3 PL olivového oleja, 3 rozpučené strúčiky cesnaku a poriadne rozmiešame.

Prevarený špenát scedíme a na dne hrnca necháme cca 0,5 dcl vriacej vody. Do vody vmiešame nachystaný dresing. Horúci špenát vrátime do hrnca a poriadne premiešame s dresingom. Podávame teplé ako prílohu alebo ku chrumkavej hrianke.



Plnené bezlepkové tortellini

Nie som veľkým fanúšikom cestovín a polotovarov, ale plneným bezlepkovým tortellini sa nedalo odolať. Našla som ich v sieti obchodov COOP a vyskúšala som hneď 3x rôzne značky. Prikúpila som prezretý parmezán, taliansku slaninu – pančetu (s vyšším podielom mäsa) a čapované frizzante. Cestoviny stačilo nasypať do vriacej vody a za pár minút bola luxusná večera hotová. Jedno balenie cestovín v cene okolo 4 eur, stačilo pre dvoch.













Rýchla večera s opečenými lososými filetami a grilovanými cukinami

Čerstvú rybu stačilo umyť, osoliť, a z každej strany piecť na rozpálenom oleji približne 4 minúty. Ako prílohu som do mäkka na panvici opiekla tenké plátky čerstvej cukiny. Na konci ju stačí jemne pokoreniť čerstvým mletým korením. Rybu môžeme pokvapkať citrónom.



Rajčinová polievka so slaninou a syrom

7 dl rajčinového pretlaku s kúskami rajčín (napr. v Lidl mávajú počas talianskeho týždňa)
4 celé domáce rajčiny
2 dl vriacej vody
olivový olej
strúčik cesnaku
voda (množstvo podľa chuti na zriedenie)
soľ
mleté korenie
čerstvá bazalka
pančeta
syr

Rajčiny nakrájame na kocky a orestujeme ich na oleji a cesnaku. Po chvíľke pustia šťavu, prilejeme pretlak, vodu, osolíme, okoreníme a varíme približne 15 minút. Podávame s opečenou pančetou, prúžkami syru, nasekanou bazalkou, jemne preliate olivovým olejom a hriankou potretou cesnakom.





Väčšina našich raňajok pozostávala z nakúpených drobností, ktoré sme našli počas objavovania krajiny.



V miestom obchode predávali váženú gorgonzolu. Pán veľkou lyžicou dlabal z obrovského bochníka tento krémový a vláčny syr s modrou plesňou. Má výraznú a nezameniteľnú chuť, ktorá nie každému ulahodí.

V tom istom malom obchode predával čerstvo krájané prošuto a obrovské filety tuniaka, nakladané sardinky, dokonca aj čapované frizzante.

V Taliansku rastú figy všade, takže figy boli na dennom poriadku.

Jogurt s bezlepkovými pohánkovými sušienkami, figami a broskyňami

Figy a broskyne nakrájame na pásiky (ak sa na okolo nachádza aj štipka škorice) a v hrnčeku ich varíme približne 10 – 15 minút. Horúcim ovocím polejeme jogurt a môžeme namrviť napr. bezlepkové sušienky. Sušienky som kúpila v sieti COOP, no nestihla som ich odfotiť :-)



Cesnaková hrianka s prošutom a krúžkami fíg

Hrianka, plátky figy, strúčik cesnaku (nemusí byť nutne), čerstvé na hrubo mleté korenie a hobliny parmezánu. Najlepšie veľmi starého so štipľavou, korenistú chuťou, ktorá ostáva na konci jazyka.



Prirodzene bezlepková cícerová placka menom socca. Táto bola so syrom vo vnútri. Často ich predávajú v reštauráciách, ktoré nie sú 100% bezlepkové.

Túto som ochutnala v Riomaggiore: Mamma Mia Take away





V Manarole som objavila výbornú cukráreň: 5 Terre Gelateria
Všetko v nej bolo bezlepkové. Koláče, zmrzlina, palacinky...







V Livorne v Mercato Centrale je bezlepková pekáreň s čerstvo napečenými dobrotami!! Volajú sa Manalú Bakery Lab. Všetko si pečú sami priamo v predajni. Majú aj vlastné bistro, ktoré varí len bezlepkové jedlá.









V Livorne je rozkošná malá reštaurácia Cantina Senese.

Menu nemajú veľké, varia väčšinou z čerstvých plodov mora.
Krabie penne mi na vyžiadanie spravili bezlepkové. Rajčinová omáčka s krabím mäsom (sem tam aj s ulitou) bola vynikajúco dochutená, jemno pikantná. Dokonalá!





V Lucca sme hladní vpadli do útulnej Osterie da Bollore. Tradičný steak s rukolou a hoblinami parmezánu bola výborná voľba. A samozrejme vino della casa :)





Pri cestovaní v horách okolo miest Carrara a Massa sme natrafili vskutku na vtipnú horskú reštauráciu: Ristorante Le Gobbie. Je to rodinný podnik s postavičkami ako z filmu s Fantozzim.

Samotný interiér akoby vypadol zo starých talianskych filmov. Pán majiteľ/čašník vedel presne čo je celiakia a uistil ma, ktoré jedlá sú prirodzene bezlepkové. Väčšina jedál bola z hríbami, tak som si dala polentu s hríbovým perkeltom. To jedlo bolo dokonalé, nehovoriac o tom, že do 10 min bolo na stole! A samozrejme biele víno!





Malá pizzéria v kempe Camping Spiaggia bola prekvapením. Piekli tu najlepšiu pizzu akú som kedy jedla. Tenké chrumkavé cesto z prvotriednej múky, namiesto kvasníc bezlepkový kvások. Ľahko stráviteľná pizza po ktorej vám v žalúdku nezaľahne.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára