piatok 21. decembra 2018

Jemné ricottové „halušky“



Tento recept je ľahký ako obláčik, no zasýti dokonale.

suroviny:
(pre 2 osoby)

250 g balenie ricotty
poriadnu hrsť strúhaného parmezánu
3 PL bezlepkovej múky (Mix B)
soľ
1 celé vajíčko
1 žĺtok

balenie mladého špenátu
maslo
čerstvé mleté korenie
nastrúhaný parmezán
strúčik cesnaku

postup:
  1. Metličkou poriadne rozmiešame ricottu, vajce, žĺtok, soľ a parmezán. 
  2. Postupne prisypeme múku a vznikne nám krémové lepkavé cesto. 
  3. Veľký plech si pomocou jemného sitka poprášime múkou. Polievkovou lyžicou naberieme cesto, obtrieme o okraj misy a mokrým prstom zošuchneme cesto na pomúčený plech. Jednotlivé halušky poukladáme vedľa seba. Nakoniec všetky jemne posypeme múkou a necháme chvíľu odležať v chladničke. 
  4. Počas chladničkového oddychu privedieme vo veľkom hrnci osolenú vodu do varu. 
  5. Halušky sú veľmi krehké, takže ich opatrne naberáme a hádžeme do vriacej vody. Po chvíli vyplávajú na hladinu a za mierneho bublania ich povaríme približne 2 – 3 minúty.
  6. Halušky povyberáme, ale nezalievame ich studenou vodou, pretože musia ostať teplé. Vodu z hrnca nevylievame, budeme ju ešte potrebovať. 
  7. Na veľkej panvici (alebo veľkom plytkom hrnci) roztopíme 1 PL lyžicu masla, pridáme rozpučený cesnak a chvíľu pražíme. 
  8. Prisypeme umyté špenátové listy a miešame kým nezmäknú a nezmenšia svoj objem.
  9. Prilejeme približne 1,5 dl vody z halušiek, pridáme nastrúhaný parmezán, korenie a kúsok masla. Všetko dôkladne rozmiešame a vytvorí sa krémová omáčka.
  10. V tomto momente pridáme hotové halušky a opatrne premiešame. 
  11. Hotovo. Podávame s posypaným parmezánom a štipkou mletého korenia. Halušky sú jemné ako obláčiky :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára